Moje cukrařina

Říkala jsem si, že až udělám základní školu, tak bych chtěla být cukrářka. Netoužila jsem nikdy po vysoké škole anebo nějakém lepším vzdělání. Už od malička mě totiž bavilo s babičkou péct cukroví anebo dělat různé dorty. A bylo mi úplně jedno, jestli sladké buchty jsou třeba pečené anebo nepečené. Samozřejmě, že nepečené věci jsou vždycky nejlehčí. A jsou taky nejrychlejší. Tohle tedy jsem si alespoň myslela já než, když mi babička řekla, že ty nepečené věci kolikrát trvají někdy déle než ty pečené. A důvod mi hned vysvětlila, protože já jsem to vůbec nechápala.

Cukrařina má i dobré knihy.

A potom mi to došlo, když mi to řekla. Nepečené cukroví anebo nepečené dorty musejí potom samozřejmě v ledničce ztuhnout. A to někdy celou noc nebo dvacet čtyři hodin. Takže je úplně jasné, že dvacet čtyři hodin je delší doba než nějaká chvíle pečení v troubě. A musím říct, že pečení mě vůbec nepustilo. Takže po deváté třídě jsem se ihned hlásila na cukrářku.

Ráda peču dorty.

A měla jsem štěstí, protože mě vzali hned na první pokus. A ještě větší štěstí jsem měla, že cukrářská škola byla hned v našem městě. Opravdu více jsem si přát nemohla. Nešlo mi sice tak o kvalitní vzdělání, ale chtěla jsem umět nějaké řemeslo. Nějaké kvalitní české řemeslo, které bude potřeba stále. A které nevyjde z módy. A právě je jasné, že cukrařina a pečení nikdy z módy nevyjdou. Protože péct se bude každý den. A tohle mi nikdo nevymluví. A od té doby jsem velmi ráda, že jsem cukrářskou a jsem na to pyšná. Taky moje skvělé dorty vyhrávají první místa v různých cukrářských soutěží. A taky mám stále nové a nové zakázky na další moje vyhlášené dorty. Jsem ráda, že moje dorty všem chutnají. Taky dělám zákusky. A musím říct, že to není někdy jednoduché. Dokonce i taky v cukrařině je vzděláni v tomto oboru docela důležité. tady jde o vzdělání tedy spíše ruční.