8 chyb, které děláte s kuchyňským prkénkem

1. Máte maso a zeleninu na stejné desce

Vyhněte se kontaminaci pomocí samostatných řezacích desek pro maso, drůbež a zeleninu. Zvažte systém barevného označení – používejte například pouze červenou desku pro syrové maso a zelenou pro zeleninu. Pokud dáváte přednost dřevěným řezacím deskám, můžete je označit s malým kouskem izolační pásky, která bude držet i pod vodou.
zelenina na prkýnku

2. Pracujete na kluzké desce

Ušetřete si čas a prsty – tím, že zajistíte svou desku před začátkem sekání. Kupte řezací desku s úchyty nebo umístěte vlhký papírový ručník pod prkénko. (Přeskočte kuchyňskou utěrku – příliš silná nebo nerovná vrstva způsobí, že se vaše deska otočí.)

3. Užíváte nesprávnou velikost

Stejně jako příliš malé koberce podrývají vzhled obývacího pokoje, totéž mohou způsobit kuchyňská prkénka v kuchyni. Dejte si dostatek místa při krájení, abyste zabránili škrábancům. Aby se ujistil, že je vaše prkénko dostatečně velké, umístěte nůž diagonálně přes něj. Pokud je délka nože delší než řezná deska, zvětšete ji; plocha desky by měla být o pár centimetrů větší než nůž.

4. Mytí v myčce na nádobí

Ať už jsou ze dřeva či plastu, prkénka by neměly jít do myčky nádobí, kde jsou dlouhodobě vystaveny účinkům tepla a vody, což může způsobit deformaci a praskání. Namísto toho vyčistěte řezné desky v horké mýdlové vodě a chcete-li (například po zpracování surového masa), namočte desku do roztoku z 1 dílu octa a 4 dílů vody.
krájení papriky

5. Neudržuje své dřevěné prkénko

Po častém mytí mohou dřevotřískové desky začít uschnout. Používejte olej bezpečný pro potraviny (nazývaný také kapalný parafín) nebo včelí vosk. Oba pomohou zabránit absorpci vody.

6. Řežete na skle nebo mramoru

Tyto řezací desky jsou čistě dekorativní: Jejich materiály budou otupovat vaše nože neuvěřitelnou rychlostí. Navíc jsou opravdu kluzké.

7. Používáte bambus

Bambus je mnohem těžší než dřevo, což znamená, že se váš nůž rychleji otlačí. Pokud dáváte přednost bambusu dřevu z ekologických důvodů, investujte do nožové oceli pro rychlé domácí ostření.

8. Hromadíte své staré řezací desky

Jakmile se na vašich řezacích prkénkách vytvářet hluboké drážky nebo zahloubení, které je těžké vyčistit – a ve kterých snadnou mohou bakterie přežít – je na čase je nahradit.